Πανεπιστήμιο Κρήτης: Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Φιλοσοφικής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας – Στον «αέρα» η εξεταστική

Τις παραιτήσεις τους ως διαμαρτυρία στην απόφαση της Συγκλήτου για ηλεκτρονική διεξαγωγή της εξεταστικής υπέβαλαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Κολοβός και Δημήτρης Μποσνάκης, με αποτέλεσμα η εξεταστική να βρίσκεται στον «αέρα». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της γραμματείας, μετά τις παραιτήσεις των δύο ακαδημαϊκών, «δεν είναι εφικτό προς το παρόν να προγραμματιστεί η εξέταση των μαθημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Δείτε: Πανεπιστήμιο Κρήτης: Διαδικτυακά οι εξετάσεις – Οι ημερομηνίες

Όπως αναφέρει το Δ.Σ του Ενιαίου Φορεα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η απόφαση της Συγκλήτου «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαικούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους», και καλεί τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνελευση για σήμερα σχετική με αυτές τις εξελίξεις.

Η ανακοίνωση του ο Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παν. Κρήτης:

α) παραμένουμε αντίθετοι στην παράκαμψη του άρθρου 16 με νομιμοφανείς δικαιολογίες που παραβιάζουν την ξεκάθαρη πρόβλεψη του ελληνικού Συντάγματος για παροχή δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το σχέδιο της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στη στοχευμένη προσπάθεια υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων κατά τα τελευταία χρόνια.

β) ο Ενιαίος Φορέας της Σχολής μας θα εκπροσωπηθεί στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ στις 2-4 Φεβρουαρίου 2024 από τους δύο αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο: Αλέξανδρο Κεσσόπουλο και Τίνα Κακλαμάνη.

γ) τα μέλη του ΔΣ παρακολουθούν και συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του συντονιστικού των συλλόγων ΔΕΠ και σε άλλες συνελεύσεις και εκδηλώσεις διδασκόντων και φοιτητικών συλλόγων για το θέμα αυτό. Μετά το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ θα οργανώσουμε γενική συνέλευση του ΕΦΔ-ΣΚΕ για να αποφασίσουμε τη στάση μας με γνώμονα τις εξελίξεις.

δ) εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και την αντίθεσή μας στις προσπάθειες ποινικοποίησης της συμμετοχής σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα Πανεπιστήμια εκ μέρους της κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας. Η εύλογη ανησυχία της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υποβάθμιση των Δημοσίων πανεπιστημίων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό και καταστολή.

ε) για τα Τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, εκφράζουμε την έντονη επιφύλαξή μας για τη διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων, όχι μόνο λόγω της διαβλητότητας μιας τέτοιας εξέτασης, αλλά και γιατί αυτή η προτεινόμενη “λύση” αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί